Centenar Spiru Haret

    Luni, 17 decembrie 2012, ora 13.00, in Amfiteatrul A59 de la Facultatea de Stiinte, str. Victoriei nr. 76, a avut loc Simpozionul "Centenar Spiru Haret". Manifestirea a fost organizata de Societatea de Stiinte Matematice din Romania, Filiala Maramures, in colaborare cu Departamentul de Matematica si Informatica de la Facultatea de Stiinte, UNBM, si Inspectoratul Scolar Judetean Maramures, in chiar ziua in care s-au implinit 100 de ani de la disparitia unei mari personalitati a stiintei si invatamantului romanesc, Spiru Haret (1851-1912).
    Spiru Haret este primul roman care a obtinut doctoratul in matematica la Paris, in anul 1878, cu o teza care studia modelul matematic al miscarii corpurilor ceresti, teza care l-a facut imediat celebru in viata stiintifica a lumii. In loc sa-si foloseasca faima si pretuirea pe care i le-au adus contributiile sale stiintifice si sa accepte un post in invatamantul superior din Franta, Spiru Haret a ales sa se intoarca in tara (decizie care in zilele noastre pare de neinteles) pentru a se dedica activitatii de profesor universitar si mai apoi de reformator al invatamantului de toate gradele din Romania, dar mai ales a invatamantului preuniversitar. In Romania acelor vremuri, sa nu uitam, 78% dintre locuitori erau analfabeti!
    Meritele sale exceptionale ca ministru al educatiei si reformator al sistemului de invatamant sunt cu atat mai mult puse in valoare in zilele noastre, cu cat consecintele pseudo-reformelor postdecembriste au adus invatamantul romanesc intr-o situatie critica din care nu se intrevad prea multe sperante de iesire.
    Simpozionul a fost deschis de conf. univ. dr. Petrica Pop, decanul Facultatii de Stiinte si a fost moderat de Prof. univ. Dr. Vasile Berinde, presedintele Filialei MM a SSMR.

Cateva dintre meritele de exceptie ale lui Spiru Haret au fost evocate de urmatorii vorbitori:
    1. Conf. univ. dr. Valeriu Oros: Spiru Haret - om al scolii si animator al culturii;
    2. Conf. univ. dr. Huba Sass: Spiru Haret - astronomul;
    3. Prof. Liviu Marian Pop (fost ministru interimar al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului): Despre dificultatile reformei in educatie in vremea lui Spiru Haret si in zilele noastre;
    4. Prof. dr. Teodor Ardelean: Ministrul si omul politic Spiru Haret;
    5. Prof. univ. Dr. Vasile Berinde: Matematicianul Spiru Haret.

    In semn de apreciere pentru organizarea acestei manifestari stiintifice, d-l Prof. Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judetene "Petre Dulfu" din Baia Mare, a donat organizatorului ei, Prof. univ. Dr. Vasile Berinde, colectia de Opere complete ale lui Spiru Haret (11 volume, Editura Tipo Moldova, Iasi, 2010).
    La Simpozion au participat profesori de matematica din invatamantul preuniversitar si universitar, elevi si studenti.